Als kind zijnde, ja, dat is inderdaad lang geleden, griezelde ik van witlof. Mijn moeder kon goed koken en zette het in oneindig veel varianties op tafel, maar het wilde er bij mij niet in. Totdat ik het, duizend jaar later, weer eens rauw probeerde met mandarijntjes, walnoten, gekookt ei en mayonaisedressing. En van lieverlee ging ik van witlof houden. Hoewel dat nu gemakkelijker is dan vroeger want de witlof uit de supermarkt, in van die begaste zakken, lijkt totaal niet op de witlof die ik me herinner uit mijn jeugd. Met die neutrale smaak van tegenwoordig kauw je eigenlijk op niets.

Op naar de groenteboer

Ga daarom voor lekkere witlof naar een goede groenteboer. Die moet je vandaag de dag met een kaarsje zoeken, maar het is het omrijden zeker waard. Ook voor de ham heb ik de voorverpakte supermarkt-meuk links laten liggen en ben naar een goede slager gegaan. In dit recept zit ham die door de slager himself is gemaakt. En dat proef je. Dit is dus een simpel witlofrecept, maar bomvol smaak. Maak als het enigszins kan verse kaassaus. Vanwege tijdgebrek heb ik in dit recept een zakje gebruikt.

Dit heb je nodig voor 2 personen

4 dikke of 5 dunnere stronken witlof
500-600 kruimige aardappels, b.v. eigenheimers
scheutje melk of zuivelroom
klontje roomboter
dikke plak van plm. 200 gram schouderham
1 zakje mix voor kaassaus
verse grof geraspte kaas
zwarte peper uit de molen
zout
nootmuskaat
beetje olijfolie

Daar gaan we

* Verwarm de oven voor op 200 graden.
* Vet een ovenschaal in met olijfolie.
* Schil de aardappels en kook (of beter nog: stoom) ze met wat zout in 20 minuten gaar.
* Leg de stronken witlof in zijn geheel in flinke bodem water met wat zout en breng aan de kook. Zodra het water kookt, draai je het gas uit en laat je de witlof een vijf minuten in het hete water staan. Giet ze af in een vergiet en laat uitlekkern
* Snij ondertussen de ham in blokjes en maak de kaassaus volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking, maar let op: gebruik zo'n 50 ml vloeistof minder dan staat aangegeven. De saus moet namelijk heel dik zijn.

* Giet de aardappels af en stamp ze met een klein scheutje melk of zuivelroom, een klont boter, wat (vers geraspte) nootmuskaat en zwarte peper tot een grove en zeer droge puree. De witlof laat in de oven nog veel vocht vrij, dus vandaar.

* Snij het stukje van de onderkant van de witlofstronkjes. Snij dikke witlofstronken overlangs in tweeën, houd dunne stronken heel.
* Doe de aardappelpuree aan de zijkanten in de ovenschaal zodat in het midden een brede kuil is.
* Verdeel de hamblokjes over de bodem in de kuil.

* Leg de witlofstronken over de hamblokjes.
* Verdeel de dikke kaassaus over de witlof.
* Verdeel de geraspte kaas over de kaassaus.
* Zet 20-30 minuten in de oven tot het gerecht goudbruin ziet en door en door heet is. Dek af met aluminiumfolie als het te donker wordt.